Information

Välkommen till kunskapsbanken

Här får ni lära er mer kring vad ni bör veta inför beställning av en solcellsanläggning. Att förstå hur man ska jämföra offerter kan hjälpa er som slutkund till stor del med att i slutändan göra rätt beslut i en bransch där vi upplevt att säljare nästan luras.

Skillnaden mellan kW, kWh och kWp är både liten och stor.

kW står för kilowatt och är effekten på solpanelen eller anläggningen. Installerar man 20 stycken solpaneler på 500Wp så har anläggningen en effekt på 10kWp. Det är denna siffra man oftast jämför med mellan olika offerter och inte den beräknade som nämns i sista stycket.

Märk där att resultatet blev i kWp, det står för kilowatt-peak och betyder att det är den maximala effekten. Under perfekta förhållanden kan man uppnå denna effekt men det är väldigt sällan det är realistiskt.

kWh visas ofta i offerter i samband med den installerade effekten och är endast en professionell chansning till hur mycket en anläggning kan komma att producera. Denna siffra är ofta överdriven och bör tas med en nypa salt beroende på hur den beräknats.

Skuggning på solpaneler - är det avgörande? Optimerare?

Idag är tekniken så pass avancerad att vi i 99% av alla installationer inte rekommenderar optimerare. Man bör stämma av det med sin installatör men oftast hanterar dagens bypassdioder 6 stycken skuggzoner på en solpanel vilket gör att även om högersidan skuggas så fungerar vänstersidan och även om överdelen skuggas så producerar ändå den nedre delen av panelen.

Skuggning ska såklart tas i åtanke i projekteringsstadiet men är inte ett lika allvarligt problem idag som det var förr.

Genom att anpassa strängschemat utefter skuggförhållanden så kan man minimera den totala påverkan som exempelvis en skorsten har på produktionen genom att fördela in taket i olika grupper där endast en av de påverkas och inte helheten i sig.

Produktgaranti, installationsgaranti...

Idag är den absolut viktigaste punkten vad gäller garantier att man har en godtagbar längd på sin installationsgaranti och garanti för växelriktaren.

Detta innebär att man bör köpa en anläggning av ett företag som man anser bör kunna finnas kvar inom sin utlovade installationsgaranti.

Produktgaranti för solceller ligger idag vanligen på mellan 20-35 år. Många säljare använder en längre produktgaranti som ett säljargument men ansvaret hamnar på er som slutkund i slutändan.

Ni ska lyckas bevisa mot tillverkaren att produkten som köptes för exempelvis 24 år sedan har varit defekt sedan den producerades i fabrik. Omöjligt känner vi.

Premiumpaneler?

Vissa företag väljer idag att marknadsföra sina produkter och alternativ med namn som premium, deluxe, original och liknande.

I slutändan handlar det i nästan alla fall om att man rubricerat om en redan existerande solpanel med sitt egna märke och ett smeknamn för att få produkten att låta lyxigare än vad den kanske egentligen är.

Vi anser inte att detta är en nyttig utveckling i branschen då det ska vara lätt att söka sig fram till datablad på produkter man köper för att kunna göra en vettig jämförelse.

Man bör be företaget i fråga om att få ett riktigt datablad om denna typ av namngivning uppstår för att försäkra sig om att solpanelen inte innehåller gårdagens teknik för att hålla nere kostnader.

Nyckelfärdigt?

Vi tycker om nyckelfärdigt.

Att handla en tjänst av ett företag där allting ingår från föranmälan till slutdokumentation, så tycker vi att alla bör arbeta i störst mån.

Enklast är att jämföra nyckelfärdiga offerter emellan. Tillkommer det kostnad för exempelvis grävning, förstärkning av trådlöst nätverk eller liknande så är detta såklart något att ha i åtanke när man jämför.

Den ena offerten kanske inkluderar fler saker än den andra och då måste man se till värdet i dessa tjänster om priserna faktiskt går att jämföra rakt av.

Svenska paneler? Europeiskt?

Vi har sett flera bolag utge sig för att sälja paneler tillverkade i Sverige. Det finns en chans att komponenter monteras ihop i Europa eller i Sverige men vi har idag ingen kiselbrytning i Sverige överhuvudtaget.

Enligt denna artikel (sgu.se) så kommer 66% av världens produktion av kisel ifrån Kina. Endast 6% produceras i Norge och är troligen det närmsta vi kan komma att få närtillverkade komponenter.

En sådan grön, naturvänlig försäljning kan låta väldigt bra för den som vill göra rätt för sig miljömässigt men vi ber er som kunder isåfall om att kräva bevis på hur produkterna som säljs faktiskt produceras.

Montagesystem finns det produktion av i Sverige och är en konstant växande marknad.

Har ni fler frågor? Kontakta oss via mail på hej@solead.se